muzruno.com

Северноамерикански степи или Какво е прерия?

Прериите на Великите равнини в северната част на континента Америка преди тяхното развитие от страна на европейците заемат около 4000 километра дължина и около 800 километра широчина. Интраконтиненталното разположение и защитата от запад на валежите на Скалистите планини определят техните климатични особености и ограничена растителност. И така, какво е прерия? какви са прериитеРазбира се, това е степта. Името им получиха от френските заселници. Значението на думата "прерии" е ливади. Териториално са разположени в източната част на Великите равнини, в средата на запад от Канада и САЩ. В северната част на прерията, граничеща борови гори, на запад - с планините в източната - с лесостеп, а на юг се движат в саваната и полу-пустинята. Количеството валежи в територията на северноамериканските степи намалява в посока от изток на запад. Най-сухите зони се намират в центъра. Следователно растителността в прериите не е еднаква, тя се намира в три широки пояса: висока трева, смесена и ниска трева.

Релеф на северноамериканските прерии

значението на думата прерия

Каква е прерията на Великите равнини по отношение на облекчение? това Територията се простира по протежение на Кордилера. Това е доста равна повърхност със зони от малки хълмове. Всъщност това плато е ниско плато, което е продължение на западните равнини от изток на запад. Средната височина на тази зона е в рамките на 1.5 километра над морското равнище. Реките се разминават на изток и принадлежат към басейна на две на реките: Мисури и Мисисипи. След като тази територия беше дъното на древния океан, от находищата, от които е съставен. Прариите могат условно да бъдат разделени на четири физически и географски района: три плата - Едуардс, Мисури, Ланьо-Естакадо - и централната част на Великите равнини.

Климатът

значението на думата прерия

Основният компонент на целия климат в Северна Америка е въздушните течения, които носят влага от Тихия океан. Но на прерията водата почти не пада - тя остава сред скалистите и каскадни планини и Сиера Невада. Сухите ветрове се втурват през степите, без да се натъкват на препятствия, с изключение на мокрите потоци Мексиканския залив. През лятото тези срещи завършват с бури и бури, през зимата - тежки снеговалежи. По принцип постоянните силни ветрове са типични за прерията. Температурата тук е континентален - контраст. През лятото - средно 20-25 градуса топлина през зимата - до -25. Има студове и до -50 градуса. На изток климатът е по-влажен - до 600 мм валежи може да падне една година. Западната част е по-суха, тук нормите не надвишават 300 мм. Приблизително на всеки пет години има огньове на прерията. Но по правило пожарът бързо се втурва, без да причинява сериозни наранявания на земята.

Зелен свят на прерията

снимки на прерията



Какво е прерията от гледна точка на растителния свят? Естествената растителност е горска степ и степ. Първият се изразява чрез тревисти тревисти покриви и аспи и брезови щифтове. Тази зона е разположена по протежение на канадската граница. По-на юг, върху черноземните почви, се образуваха пряко преки. Тук има къс храст (акация и мескит) и нисколистна тревна покривка. В по-южните райони има яка, кактуси и агаве. Вътре в прериите има горски образувания. В северната част на бреза. В южните дъбове, мескити, акация и хвойна. В момента растителният свят на прериите се променя, тъй като плодородните почви се развиват предимно от земеделските стопани и редовно се напояват.

Животински свят на прериите

животни от прерии

Животните на прерията са интересни, но като растителност те не се различават по разнообразие. Най-често срещаните роднини са катерички - кучета от прерии. Името, което получиха заради лайните звуци, които предават на другите сигналите за опасност. живея прерийни кучета големи колонии. Те живеят в дупки с доста сложно строителство. Жилищата могат да бъдат разположени на дълбочина 5 метра. Тези същества са храна за местните хищници: черни футчета, мексикански сокол, койот, язовци, гърмящи змии и заешки сови. По-рано на прерията живеели множество биволии. По едно време те били на ръба на изчезването, поради безмилостния лов за тях. Към днешна дата тези големи животни са защитени от закона. До сега достатъчно много койоти. Сред птиците може да се отбележи, от канадските гъски и гъски.

Разширяването на прерията бе улеснено от пожари и бизони

снимки на прерията

Как да разберем, може би днес никой няма да има въпроси за това, какво е прерията, ако не за пожарите и за един и същ бизонин. Учените вярват, че в тези места горите биха могли да отслабват, в зависимост от почвените и климатичните условия в района. Елементарните пожари, изгарящи всичко на земята, стада от животни, напълно ядене и потъпкване на младежкия растеж, са свършили работата си. Учените правят заключения, основани на подобни процеси в Африка, където слоновете също допринасят за разпространението на степната растителност. Така се образуваха тези места ... Погледни снимките в прерията - колко е красива!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден