Савани: характеристики, флора, фауна, примери

Автор: John Stephens
Дата На Създаване: 27 Януари 2021
Дата На Актуализиране: 4 Може 2024
Anonim
животные Африки. Саванна
Видео: животные Африки. Саванна

Съдържание

The чаршафи Те са екосистеми с тропически до субтропичен климат, в който има изобилие от треви и има малко дървета и храсти. Те са част от така наречените пасища до ливадите, различаващи се от тях по климат и видов състав. Валежите, плодородието и пропускливостта на почвите е това, което определя присъствието на савана вместо тропическа гора.

Саваните са разпространени в голяма част от тропическа и субтропична Америка, от южна Северна Америка до Южна Америка. Намираме ги в големи райони на Африка на юг от Сахара, от Атлантическия океан до Индийския океан.

По същия начин има савани в подножието на Хималаите, в северната и източната част на Австралия и на Хаваите. Тези растителни образувания имат проста структура с тревиста покривка, доминирана от треви и някои разпръснати дървета.


Саваните се развиват в променливи почвени условия, вариращи от пясъчна глинеста почва до глина. Сред факторите, които влияят върху екологията на тези екосистеми, са пожарите (естествени и създадени от човека) и тревопасните.

Характеристики на савана

Интертропична зона

Географското разграничаване на саваните е рамкирано в междутропичната зона, обусловено от климатични и едафични фактори (почви). Саваните се развиват в ниски тропически райони, с високи средни температури и ниски общи валежи.

Структура на растението

Саваните имат проста структура, при която дърветата изглеждат рядко и дори липсват на големи площи. Преобладаващата прослойка е тревистата покривка, съставена предимно от треви, с някои подхрасти и храсти.

Тревната покривка може да има височина от 0,20 до 3 m. докато в гористите савани дърветата имат височина между 5 и 15 m.


Земя

Въпреки че в саваните почвите са променливи, в повечето случаи те са глинесто-песъчливи, глинесто-песъчливи до глинести. В добре дренираните савани преобладават ентизол и оксизол почви; докато в слабо дренираните савани има главно вертизоли и алфизоли.

Съществуват и регионални особености като вулканичните пепелни почви на Серенгети в Танзания.

Изгаряне

Пожарите са характерен компонент на саваните, които са както от естествен произход, така и причинени от хората. Тревите, които доминират в саваната, са разработили адаптации, които им позволяват да оцелеят при изгаряне.

Тези периодични изгаряния позволяват обновяването на биомасата до степен, която насърчава появата на нови тревни издънки.

Растителноядни

Саваните, подобно на всички тревисти биоми в света, са разработили процес на съеволюция между тревопасните и билките. Тревопасните се специализират за намаляване на конкуренцията и някои консумират предимно трева, докато други разглеждат листата на разпръснати дървета.


Антропно въздействие

Човекът е причинил голямо негативно въздействие върху саваните, особено в селското стопанство, земеделието и лова. В някои случаи тя е разширила границите на екосистемата чрез обезлесяване на граничещи гори, които се превръщат във вторични савани.

В други границите на естествената савана се намаляват чрез отделяне на разширения за отглеждане на зърнени култури или отглеждане на говеда.

Загуба на видове

Ловът е основната причина за намаляването на големите популации тревопасни животни в саваните. Например, усилването на лова с пристигането на европейците в Африка, значително намали фауната в гвинейските и сахелските савани.

Местоположение: географско разпространение

Саваните съществуват в различни региони на Земята:

Америка

Откриваме савани в Америка от Южна Северна Америка до Северна Южна Америка в Колумбия и Венецуела. Най-представителни са колумбийско-венецуелските равнини и гуаянските савани, които ограничават джунглата на Амазонка и Гвиана на юг.

След това има Cerrado, простиращ се през централна Бразилия, североизточен Парагвай и източна Боливия. Има и обширна савана от Рио Гранде ду Сул (Бразилия), цял Уругвай и дори част от Ентре Риос (Аржентина).

Африка

В Африка саваната се простира в широка ивица под пустинята Сахара, от Атлантическия до Индийския океан, в това, което е известно като Сахел. На юг са савани до ръба на джунглите на Конго и друга област, която включва залесените савани на Зимбабве.

Индомалазия

В района на Индомалая са саваните Терай-Дуар, в подножието на Хималаите. Тази савана с висока трева обхваща Бутан, Индия и Непал.

Океания

Саваните се намират в този регион на света в северната и източната част на Австралия, както и в храстови савани в Хавай.

Видове савана

Видовете савана могат да бъдат класифицирани по различни начини:

Биогеографски: екорегиони

Световната фондация за дивата природа o Световен фонд за дива природа (WWF), идентифицира до 50 екорегиона на савана по целия свят. Всеки екорегион представлява вид савана, дефиниран от някаква комбинация от видов състав, климат и почви.

Чрез видни биотипове

Биотипът е общият морфологичен израз на растението, от които са разпознати четири основни форми: трева, подхраст, храст и дърво. В савана преобладаващият биотип е трева, въпреки че има савани с разпръснати дървета или с храсти и подхрастни храсти.

В този смисъл ние говорим за нелесени савани, храсти и горски савани. Например нелесените савани на Гран Сабана във Венецуелска Гвиана.

От друга страна, храстовите савани в северозападна Танзания или гористите миомбо савани в централната част на Замбези от Танзания до Ангола.

По воден режим

Друг критерий за класифициране на савани е водният режим; по този начин има наводняващи се и не наводняващи се савани. Например в колумбийско-венецуелските равнини има савани, свързани с течението на големи реки, които се наводняват в дъждовния сезон.

По сезонност

В този случай говорим за сезонни савани, хиперстационарни савани и полусезонни савани, дадени от продължителността на сухия и дъждовен сезон. Сезонните савани редуват дъждовен сезон от 6-8 месеца със сух сезон от 4-6 месеца, имат добре дренирани почви и не наводняват.

Хиперстационалните савани имат слабо дренирани почви и периодично се наводняват; със сух сезон от 3 до 4 месеца. Тези савани всъщност имат четири сезона: сухия сезон, дъждовния сезон, сезона на наводненията и дъждовния сезон.

От своя страна полусезонните савани са подобни на хиперстационарните, но със сух сезон, който продължава само няколко седмици.

По флористични критерии

Критерий, който също се използва за определяне на видовете савани, е наличието на характерни видове поради тяхното изобилие или представителност. Така например в колумбийско-венецуелския регион говорят за савани от Трахипогон (не може да се наводнява) и листове от Paspalum fasciculatum (плавно).

Климат на савана

Саваните процъфтяват в топъл тропически и субтропичен климат с променливи валежи. В саваните има два сезона: сух период и дъждовен или влажен период; продължителността на единия и другия е променлива.

В Северна Южна Америка сухият период продължава от 3 до 5 месеца, а дъждовният от 7 до 9 месеца. В австралийските савани обаче връзката е обърната, с 5 месеца дъждове и 7 месеца суша.

Валежи

През сухия период спорадичните валежи не допринасят за повече от 100 mm.Докато в дъждовния период валежите са интензивни и продължителни. Количеството на доставената вода варира в зависимост от региона, дори на местно ниво, и може да варира от 600 до 3000 mm.

Температура

Средната годишна температура е около 27 ºC, въпреки че е променлива в разширението на биома.

В австралийските савани температурите са високи през цялата година с максимуми от 25 до 35 ºC. В Серенгети (Африка) средните максимални температури варират от 24 до 27 ºC, а минималните от 15 до 21 ºC.

Флора на савана

Доминиращото семейство в саваните са Poaceae, с огромно разнообразие от родове и видове. Сред малкото подхрастни храсти и храсти изобилстват бобови растения (Leguminosae или Fabaceae).

- Американски видове

Треви

В саваните в Южна Северна Америка видове като Tridens texanus, Tridens muticus, Trichachne hitchcockii, Aristida roemeriana Y. Bouteloua radicosa.

От друга страна, в саваните на колумбийско-венецуелските равнини, видове от родовете Трахипогон Y. Паспалум. Други представени жанрове са Аксоноп, Андропогон, Leptocoryphium, Спороболус Y. Аристида.

Още по-на юг, Серадо е най-големият регион на савана в Южна Америка и един от най-биологично богатите в света. Тук има видове като Gymnopogon foliosus, Държавен паник, Saccharum asperum, и много други.

Дървета и храсти

Представително дърво на американската савана е чапарото (Byrsonima crassifolia Y. Byrsonima coccolobifolia). Има и савани, където „дървесният“ елемент са палми, например равнинните палмови савани (Copernicia tectorum) Във Венецуела.

В равнините образуването на дървесни острови в средата на саваната е често срещано, свързано с условията на водната маса и плодородието. Тези острови се наричат ​​„матас“ и са съставени от видове дървета и храсти.

Сред често срещаните видове в равнината "храсти" са маслото (Copaifera officinalis), рожковът (Hymenaea courbaril) и тръстикова фистула (Касия грандис).

- африкански видове

Треви

В африканските савани преобладават къси и средни тревни площи с видове треви от родовете Спороболус, Хлорис, Digitaria, Ерагростис, Кинодон, Panicum, Pennisetum, наред с други. Въпреки че има и по-високи видове като Hyparrhenia rufa до 3 m.

В саваните близо до пустинята Сахара има типични видове от тази пустиня катоPanicum turgidum Y. Аристида сиеберана. Гористи савани от високи треви също се развиват там, където доминиращият вид е слонска трева (Pennisetum purpureum).

Дървета и храсти

Сред дърветата на африканските савани най-характерните видове са тези от рода Акация (бобови растения). Бобовите растения са богати на протеини, като са много търсени от видове, които разглеждат (консумират дървесни листа), като жирафи.

Един от саванските екорегиони в Африка са сахелските акациеви савани, които образуват непрекъсната ивица от Атлантическия океан до Червено море. Също така този екорегион включва пустинята Сахара на север.

Често срещаните дървесни видове в този екорегион включват Акация тортилис, Акация лаета, Commiphora africana, Balanites aegyptiaca Y. Boscia senegalensis. Докато на юг от сахела има храстови савани с преобладаване на храсти от Комбретум Y. Терминалия.

По същия начин можете да намерите сакови от тиково дърво (Baikiaea plurijuga) на Замбези (Зимбабве).

- индо-малайски видове

Треви

В индо-малайските савани има високи треви с видовете тревиSaccharum spontaneum, Saccharum benghalensis, Arundo donax, Наренга порфиракома, сред други. Савани с ниска трева се срещат и при видове като Imperata cylindrica, Андропогон spp. Y. Aristida ascensionis.

- австралийски видове

Треви

В австралийските савани има треви от родовете Сорго, Хризопогон, Аристида, наред с други. Има и савани с ниска трева като тези, доминирани от Дихантий spp.

Дървета и храсти

В случая на австралийските савани бобовите растения (Акация spp., Баухиния spp., Албизия spp.) и миртови (Евкалипт spp.). Има и видове от родовете Macropteranthes Y. Терминалия от семейство Combretaceae.

Фауна на савана

Саваните са дом на голям брой животински видове, в някои случаи като тези в Африка с големи популации. Изобилието от треви позволява развитието на големи стада тревопасни животни, които привличат големи хищници.

- Американски видове

Тревопасни животни

В саваните на колумбийско-венецуелските равнини най-видното животно е капибара или чигуире (Hydrochoerus hydrochaeris). Този бозайник се счита за най-големия гризач в света и живее в лагуните на саваните.

Друг обитател на саваните е равнинният елен или карамерудо (Odocoileus virginianus apurensis).

Саваните в Америка са много богати на птици, включително джабиру (Джабиру миктерия) и червената корокора или аления ибис (Eudocimus ruber). Сред хищните птици са чимахима или карикара (Милваго чимачима) и червения бусардо или червения ястреб (Busarellus nigricollis).

Месоядни животни

Сред хищниците на капибарата са големи месоядни животни, които обитават савана. Сред тях е ягуарът или ягуарът (Panthera onca), най-голямата котешка в Америка.

Във водата зелената анаконда (Eunectes murinus) и каймана Ориноко (Crocodylus intermedius). Последните са били в изобилие в миналото, но ловът за тяхната кожа и месо ги е довел до ръба на изчезването.

Кайманът Ориноко е един от най-големите крокодили в света, достигащ до 7 м дължина. От своя страна анакондата е най-голямата змия в света, достигаща до 10 м дължина.

В реките и лагуните на равнините има изобилие от очила кайман или баба (Крокодил Кайман) относително малки по размер (1-2,5 м). Обитава също мравешки хищник, известен гигантски мравояд или палмова мечка (Myrmecophaga tridactyla).

- африкански видове

Тревопасни животни

Сред тревопасните животни от африканските савани най-гну (Connochaetes gnou Y. C. taurinus) и зебри (Equus quagga, E. зебра Y. Е. греви). Други ядящи трева са газели (Газела spp.) и саванския слон (Loxodonta africana).

Има браузъри като жирафа (Giraffa camelopardalis), които консумират листата на Акация. Сред всеядните животни е дивото прасе или низ (Hylochoerus meinertzhageni), който консумира билки, корени, но може да бъде и чистач.

Месоядни животни

Емблематичното животно на саваните в Африка е лъвът (Panthera leo). Също така има и други котки като леопарда (Panthera pardus pardus) и гепард (Acinonyx jubatus).

Други хищници са хиени (Crocuta crocuta) и петнисти диви кучета (Lycaon Pictus), които ловуват на глутници. Освен това има нилски крокодил (Crocodylus niloticus), която дебне стада от антилопи гну и зебра при миграциите им.

- азиатски видове

Саваните в подножието на Хималаите са дом на най-големия брой тигри, носорози и копитни животни в Азия.

Тревопасни животни

Тези растителни образувания представляват местообитанието на азиатския слон (Elephas maximus).

Сред копитните животни са nilgó или синият бик (Boselaphus tragocamelus) и водния бивол (Bubalus arnee).

Хипсидният заек (Caprolagus hispidus) е застрашен, докато джуджето глиган (Porcula salvania) е критично застрашен.

Месоядни животни

В тези савани живее еднорогият носорог (Rhinoceros unicornis) и азиатския тигър (Panthera tigris), която е втората по големина котешка в света.

- австралийски видове

Фауната на австралийските савани не е много разнообразна в сравнение с другите региони на биома. Има голямо разнообразие от влечуги, включително Ctenotus rimacola.

По същия начин има малки торбести животни като заек кенгуру (Lagorchestes conspicillatus), канеленото кенгуру (Onychogalea unguifera) и бронзовата квота (Dasyurus spartacus).

Икономически дейности

Няколко икономически дейности могат да се извършват в саваните:

Земеделие

Почвите на саваните се различават по плодородие и наличност на вода, с широки площи, полезни за селското стопанство. В някои части на Африка се отглеждат сорго и просо, докато в Америка се отглеждат соя, царевица, слънчоглед и сусам.

Отглеждане на говеда

Саваните са екосистеми, свързани със паша, което ги прави идеални за екстензивно отглеждане на добитък. Голяма част от саваните на колумбийско-венецуелските равнини традиционно са били посветени на тази дейност.

По същия начин говедата и овцете с двойно предназначение главно за вълна в саваните на Уругвай.

туризъм

Има защитени савани като национални паркове или резервати за фауна и в тези райони основната дейност е туризмът. Например националните паркове на Африка, където се провеждат известните фотосафарита.

На лов

Историческа дейност в саваните е бил ловът, водещ до изчезването на много видове. В акациевите савани на Сахел огромните стада копитни животни бяха драстично намалени чрез лов от европейски заселници.

Днес дори в защитени зони ловът продължава. Например, около 200 000 животни се убиват в Националния парк Серенгети годишно при бракониерство.

Примери за савани в света

- Национален парк Серенгети (Танзания)

Неговите 13 000 км² се простират през вулканичните савани на Серенгети в северната част на Танзания, близо до границата с Кения. Създадена е през 1951 г. и подслонява акациеви горски савани върху равнинни равнини и подвижни зони.

Флора

Преобладаващият дървесен вид е акацията (Акация spp.) от мимозоидни бобови растения. От своя страна преобладаващата растителна група са късите и междинните пасища на тревите.

Сред доминиращите видове са Спороболус spp., Pennisetum mezianum, Eragrostis tenuifolia, Андропогон Гринуей Y. Panicum coloratum. Намерени са също Cynodon dactylon, Хлорис гаяна Y. Digitaria macroblephara.

Фауна

Той е дом на огромно количество фауна, както по видово разнообразие, така и по размер на популацията. Тук живеят слонове, гну, жирафи, лъвове, хиени, газели, носорози и др.

Населява се и от черния носорог (Diceros bicornis) и биволът kaffir (Кафене на Syncerus).

Миграции

Този регион е известен с миграциите на огромни стада като синия антилоп гну (Connochaetes taurinus), които достигат до 1,3 милиона. От своя страна газелите на Томсън (Газела Томсони) изместват до 400 000 индивида и зебрите на Бършел (Equus burchelli) 200.000.

Тези животни правят дълго пътуване между този район и екорегиона на горите наАкацияКоммифора на Юга всяка година.

Дейности

Това е земята на масаите, етническа група, която традиционно се занимава с животновъдство и земеделие. Въпреки това, като част от създаването на парка, тези местни жители са прехвърлени в планинските планини Нгоронгоро.

В останалата част туризмът е силно развита дейност, която генерира високи доходи за страната. Съществуват обаче и незаконни дейности като бракониерство, които сериозно засягат екосистемата.

- Национален парк Сантос Лузардо (Венецуела)

Неговите 5844 км² се простират между реките Чинаруко и Капанапаро до вливането на двете в река Ориноко. Създаден е през 1988 г. и се намира в щата Апуре в южната част на Венецуела, близо до границата с Колумбия.

Това е представителна зона на наводнените савани в колумбийско-венецуелските равнини, с плосък релеф, с изключение на някои гранитни възвишения.

Флора

Трева Paspalum fasciculatum (Слама Chigüirera) е най-много в тези савани. Други видове от плитчините (долните части) са Договори Imperata (усойница) и Leersia hexandra (сламка от ламбедора).

Тогава в най-високите части (пейки) има Andropogon sealanus, Sporobolus indicus (тупукен), Paspalum plicatulum (gamelotillo), наред с други. Има някои храсти (напр.: Касия тетрафила) и дървета (Пример: Боудичия вирджилиоиди, американския корков дъб).

Фауна

Капибарата или чигуирът, ягуарът и еленът карамерудо обитават тези земи. В реките се намират кайманът Ориноко, анакондата и пираните. Както и гигантската видра (Pteronura brasiliensis), костенурката arrau (Podocnemis expansa) и розовия делфин или бото (Inia geoffrensis).

Препратки

  1. Calow, P. (Ed.) (1998). Енциклопедията по екология и управление на околната среда.
  2. Duno de Stefano, R., Gerardo, A. и Huber O. (Eds.) (2006). Анотиран и илюстриран каталог на съдовата флора на венецуелските равнини.
  3. Purves, W. K., Sadava, D., Orians, G. H. и Heller, H. C. (2001). Живот. Науката за биологията.
  4. Raven, P., Evert, R. F. и Eichhorn, S. E. (1999). Биология на растенията.
  5. Световният див живот (Гледан на 4 септември 2019 г.). Взето от: worldwildlife.org/biomes/tropical-and-subtropical-grasslands-savannas-and-shrublands
Популярни На Сайта
Градски агломерации: произход, характеристики и примери
Прочетете Още

Градски агломерации: произход, характеристики и примери

The градски агломерации те се отнасят до онези региони, чието население се разпространява прекомерно в рамките на или по периферията на „сателитните“ градове или големите метрополии, тъй като това са ...
Знаме на Мозамбик: история и значение
Прочетете Още

Знаме на Мозамбик: история и значение

The Флаг на Мозамбик Това е националният символ на тази източноафриканска държава. Състои се от три хоризонтални ивици от зелено, черно и червено, разделени от малки бели ивици. От лявата страна има ч...
Честит вторник: 100 фрази за посвещаване и споделяне + изображения
Прочетете Още

Честит вторник: 100 фрази за посвещаване и споделяне + изображения

Искате ли да пожелаете Щастлив вторник някой специален? Оставяме ви отличен списък с фрази и изображения, които да посветите на някого, когото обичате, или да споделите в WhatApp, Facebook, Intagram и...