• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Саваните в Африка може да са дело на хората

Саваните в Африка може да са дело на хората

Париж, Франция /КРОСС/ Според френски учени хора от африканското племе "банту" така интензивно са усвоявали и обработвали земята, че са изсекли тропическите гори в Централна Африка, в резултат на което на тяхно място се образували днешните савани, съобщава "ЗнанияТВ", позовавайки се на списание "Live Science".

Оказва се, че преди около три хиляди години тропическите гори в Африка неочаквано започват да изчезват. Повечето учени смятат, че основна причина за това е била серията от продължителни засушавания, в резултат на които влажните тропически гори са били заменени от савани.

Но екип от геохимици под ръководството на Жермен Байон от Френския институт по изучаване на морето стигна до извода, че основна роля за изчезването на тропическите гори и появата на африканските савани са...хората.

Как са ерозирали почвите?

За да възстановят историята на африканския климат, учените направили анализ на седиментните скали от устието на река Конго. Това им позволило да изяснят, в кои периоди за последните 40 хиляди години е настъпвала активна ерозия на скалите в региона.

Оказва се, че в периода отпреди 20000 години до преди 3500 години, процесите на изветряне протичат успоредно с увеличаването на количеството на валежите в региона. Но от близо 3 хиляди години насам, тези показатели престават да съвпадат. По мнението на Байон и неговите колеги, това показва, че по това време е започнал да действа, освен климатът, и още някакъв друг, много по-мощен, страничен фактор.

Учените предполагат, че това са хората от народността "банту", чиито племена по това време започват да се разселват от съвременна Нигерия и Камерун в Централна Африка. Те активно се занимавали със земеделие и разчиствали земята, изсичайки тропическите гори. Напълно възможно е, смятат авторите, този факт да е станал решаващ за появата на саваните на мястото на сечищата.

Скептиците

Все пак някои изследователи се отнасят скептично към работата на Байон.

"Дори сега, интензивното земеделие, разчистващо земята със сеч и огън, не унищожава напълно растителността, така че е трудно да си представим, че голият ландшафт е бил създаден по този начин, а и че е настъпило толкова активно изветряне и ерозия. Да се предположи, че това е направено от хората от племената "банту", би било странно», смята Катарина Нойман от Университета Гьоте.

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.