Езерото Чад

В шести клас изучихме водите на Африка. Покрай големите езера, сякаш встрани от нашето внимание остана езерото Чад. А то е изключително интересно. Наричат го „живото“ сърце на Африка. Причината – промяната на неговите размери през сухия и дъждовния период. За учените езерото Чад е и обект за изучаване на негативното влияние на човешката дейност и глобалното затопляне. Смята се, че езерото ще изчезне поради тези две причини в близките десетилетия.

Предлагам ви един мой превод на статията на Frank Jacobs „Забележителното свиване на езерото Чад“

14-lakechad

Езерото Чад не е единственото безотточно езеро, което изчезва под двойната атака от изменението на климата и човешката прекомерна употреба. Аралското езеро, в Централна Азия, е известно с живописните изображения на плавателни съдове, изолирани в пустинята след пресъхването на езерото. Аз не знам колко бързо протича този процес с Аралското езеро, но картата показва, че това се случва изключително бързо с езерото Чад.
Езерото Чад е – или беше – голямо по площ вътрешно езеро в Африка. То е заобиколено от четири държави: Нигерия, Нигер, Чад и Камерун. Езерото е много плитко, 7 метра в най-дълбоката си част, и е осеяно от острови и плитчини. Около 90% от водата на езерото идва от река Шари.
Днешото езеро е остатък от много по-голямо по площ вътрешно езеро, достигащо площ около 400,000 кв. км в 4000 г. пр. Хр. Когато европейците за пръв път откриват езерото през 1832 г., то все още е едно от най-големите езера в света. През 1908 и 1984 г., то е почти пресъхнало. През 1960-те, езерото Чад отново нараства и с тогавашните 26,000 кв. км, което го прави четвъртото по големина езеро в Африка. До 2000 г. то се свива до едва 1,500 кв. км, със средна дълбочина от не повече от 1,5 метра.
Свиването на езерото Чад се е увеличило през последните десетилетия, поради нараставне на населението в съседните страни. Днес, повече от 20 милиона души зависят от езерото за питейна и поливна вода. Пасищата около езерото, и последващото намаляване на растителността е причинило опустиняването. Според експерти това влошаване на околната среда се дължи на изчерпване на ресурсите, а не на глобалното затопляне.
Според един доклад през 2007 год., ез. Чад има размер едва 500 кв. км и прогнозите са че то може да изчезне през следващите две десетилетия .
Frank Jacobs

 

Публикувано в Африка с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *